Barış Mahallesi, Uyum Evler, C1 Blok, D:2, Beylikdüzü

Neden Kaktüs ?

Hepimiz dünyaya birer “yetişkin” olmak üzere geliriz. Yetişkin olmak, hayatı ve kendini artı ve eksi yönleriyle bir bütün olarak şefkatle kabul edebilmektir. Hayatın zorlukları karşısında kendine karşı destekleyici olmaktır. Her koşulda ve ne pahasına olursa olsun kendine bakım vermektir, kendinden yana olmaktır..

Online Danışmanlık

Depresyon Nedir?

Depresyon Nedir? Tekrarlayıcı bir döngü içerisinde ilerleyen, sürekli ve derin bir üzüntü halinde olma gibi belirtileri göz önünde bulunduran ve ilgi kayıplarına sebep olan duygu durum bozukluğuna depresyon denir. İnsanın düşüncelerini, davranışlarını ve hislerini olumsuz anlamda etkilemeye başlayan bu durum oldukça yaygın olmasının yanı sıra ciddi psikolojik rahatsızlıklar arasında sayılmaktadırlar.

Depresyon durumu içerisinde bulunan kişilerin günlük olarak yaptıkları işler oldukça kısıtlanmaya başlamış, ev ya da iş yerlerinde yapmaları gereken işleri yapmakta güçlük çekmeye başlamış ve hatta kişisel bakımlarına da son derece önem vermeyen, yeme-içme düzeni bile aksamaya başlayan kişiler olarak gözlemlenirler. Bu gibi bir duygu durum bozukluğu içerisinde bulunan kişilerin en kısa zamanda psikolojik desteğe başvurmaları gerekmektedir.

Depresyon bir anda başlayabileceği gibi bir anda çözüme kavuşamaz. İyileşme belirtilerinin olması oldukça uzun süre psikoterapi yöntemleri ile olabilmektedir. Bu durumda bulunan kişiler bir psikologtan aldıkları psikolojik desteğin yanı sıra bir psikiyatristten de eş zamanlı destek almaları süreci olumlu yönde etkileyebilmektedir. Bu sebepten bir psikologtan ya da bir psikiyatristten eş zamanlı bir yönlendirme alındığında uygulamaya geçirmek sizlerin sağlığı için daha iyi olacaktır.

Depresyon; majör depresif bozukluk olarak bilinebilir. Bazı kaynaklara göre klinik depresyon adının da kullanıldığını söyleyebiliriz.

Depresyon Belirtileri Nelerdir?

Kişiler arasında yaygın olarak görülebileceği için bu durum, her insanın hayatı boyunca çeşitli nedenlere bağlı olarak en azından bir kere yaşayabileceği ya da kimilerine göre hayatlarında defalarca yaşayabileceği bir durum olduğunu söyleyebiliriz depresyonun. Aynı zamanda farklı türlerde karşımıza çıkabilen bu durum, kimilerinde nöbet süreçleri şeklinde ciddi bir şekilde karşımıza çıkabilmektedir.

Kişilerde görülen en yaygın belirtiler şu şekilde sıralanabilmektedir:

  • Sürekli olarak üzüntülü ve umutsuz bir duygudurum hali içerisinde olma
  • Bir boşluktaymış gibi hissetme ve sürekli olarak dalıp gitmeler,
  • Bir olaya konsantre olma konusunda güçlük çekme
  • Konuşmanın ve normal hareket etmenin günlük düzeye göre oldukça yavaşlaması,
  • Sinirlilik seviyesinde sürekli bir artış yaşanması, en ufak bir meseleye karşı bile öfke patlamaları yaşanması,
  • Kontrolsüz kilo kaybı yaşanması ya da kontrolsüz kilo alımının olması,
  • Sık sık akla gelmekte olan ve tekrarlayıcı ölüm ya da intihar düşüncelerinin olması,
  • Sürekli yorgunluk ve enerji kaybı olması

Depresyon Kimlerde Görülür?

Depresyon çeşitli durumlara göre kişilerde ortaya çıkabilmektedir. Depresyon yapılan araştırmalara göre kadınlarda erkeklere göre üç kat daha fazla görülebilir olması araştırmalar sonucunda elde edilmiştir. Herhangi bir zamanda aniden ortaya çıkabileceği gibi bazı durumlar neticesinde özellikle kronik depresyon ya da mevsimsel depresyon gibi durumlarda olan kişilerde daha belirtisel olarak ortaya çıkabilmektedir. Şok edici ve ani bir şekilde meydana gelen maddi ya da manevi bir biçimde meydana gelen kayıplar sonrasında da çıkması oldukça olasıdır.

Depresyonda Risk Faktörleri Nelerdir?

Ani ve beklenmedik bir şekilde meydana gelen ebeveyn ya da sevilen birinin kaybı, düşük düzeylerde sosyoekonomik düzeye sahip olma, düzenli bir şekilde devam ettiği bir işi kaybetme, madde kullanımının olması, ebeveyn boşanması ya da evlilikten boşanma sürecine geçilmesi, kötü bir ebeveyne sahip olma ve bunun sonucunda travmatik bir çocukluk yaşama, kalıtsal bir biçimde ailede depresyon durumlarının bulunması ya da hormonal değişiklikler risk faktörleri olarak sayılabilmektedir.

Depresyon Türleri Nelerdir?

Depresyonun pek çok farklı türünün olduğu bilinmektedir. En yaygın türleri şu şekilde sıralanabilmektedir:

Majör Depresyon

Depresyonun en yaygın görüldüğü türleri arasında olan durumudur. Aynı zamanda klinik depresyon da denilmektedir. Burada bulunan semptomlar oldukça uzun sürmektedir. Haftalarca hatta yıllarca bile görülen belirtileri olabilmektedir. Bu durumun türleri arasında oldukça şiddetli semptomları olabilmektedir. Belirtilerde açıklanan durumların çok yoğun bir şekilde görülmesi bu türde karşımıza çıkmaktadır.

Majör depresyon türü profesyonel anlamda bir destek olmadan belirli düzeyde iyileşmenin sağlanması mümkün olmayacaktır. Bu tür bozukluğa sahip olan kişiler kesinlikle bir uzman tarafından destek alması ve tedavi sürecinin en kısa zamanda başlatılması gerekmektedir.

Katatonik Özellikli Majör Depresif Bozukluk

Çok nadir deredece görülen bir bozukluktur ancak oldukça şiddetlidir. Motor davranış bozukluklarında kontrol edilemeyen amaçsız hareketlerin olduğu görülür. Başka insanları amaçsız ve alakasız bir biçimde taklit etme gibi davranışlar şeklinde meydana gelebilir. Bazı kişilerde ise sabit bir duruş yani hiç konuşmama şeklinde de karşımıza çıkabilmektedir.

Distimi Depresyon (Süreğen Depresif Bozukluk)

Depresyonun bu türü daha çok kronik olduğu bilinmektedir. Burada bulunan belirler yıllar boyu kişilerde görülmektedir ve bireylerin hayatlarını diğer türlere göre oldukça fazla bir şekilde etkilemektedir. Bu bozukluk türü kişilerde hayattan zevk almama, hiçbir şeye ilgi duymama (ilgi kaybı), hayata karşı ümitsizlik ve umutsuzluk gibi durumların görülmesini sağlamaktadır.

Doğum Sonrası (Postpartum) Depresyon

  • Bu depresyon türü özellikle doğum sonrasında süregelen iki ila sekizinci haftalar içerisinde belirtilerinin belirgin olması ile birlikte fark edilmeye başlayan bir durumdur. Özellikle uykusuzluk ve yorgunluk belirtileri ile kendisini gösterebilir. Bu durumun belirtileri şu şekilde sıralanabilir:
  • Depresif bir duygu durum içerisinde olma,
  • Etrafında bulunan aktivitelere ya da diğer durumlara karşı ilgi azalması yaşanması,
  • İştah konusunda çok fazla değişikliklerin meydana gelmesi,
  • Uyku düzeni içerisinde bozukluk yaşaması ve buna bağlı olarak aşırı yorgunluk hissedilmesi,
  • Çocuk ile ilgilenme konusunda güçlük yaşanması,
  • Aşırı bir düşünce ile gelen suçluluk hissi

Mevsimsel Depresyon

İklim değişikliğine bağlı olarak ortaya çıkan bir depresyon türüdür. Mevsim geçişlerinin tamamlandığında ya da başka bir mevsime geçildiğinde bu durum kendiliğinden geçebilmektedir, ancak bu süreç boyunca psikolojik destek almanız sizler için daha iyi olacaktır. Bu bozukluk tütü özellikle kış ve sonbahar aylarında daha fazla meydana gelebilmektedir. Kış aylarında kişiler daha fazla melankoli, üzüntü, sessizlik gibi durumlarda olduğu görülebilmektedir.

Atipik Depresyon

Ani bir şekilde ortaya çıkan ve duygu değişimlerinin oluşmasına sebep olan bir bozukluktur. Aynı zamanda iştah konusunda oldukça artış, normal uyku düzeninden daha fazla bir şekilde meydana gelen uzun süreli uyuma, kollar ve bacaklarda meydana gelmekte olan bir ağırlık hissinin olması, reddedilme ya da eleştirilmeye karşı oldukça büyük bir korku sahibi olunması gibi durumlar ele alınır.

DSM-5’e Göre Depresyonun Klinik Tanı Belirtileri Nelerdir?

Depresyon belirtilerini günlük olarak düşündüğümüzde bazen majör depresif bozukluk ile ayırıcı olan durumlar var olmaktadır.Örneğin günlük yaşamımızda normal olarak duygu durumumuz değişebilmektedir. Bazı zamanlar mutlu iken bazı zamanlar üzgün olabiliriz. Üzgün bir ruh hali içinde bulunan kişiler kendilerini bu bozukluk içerisinde hissedebilirler ancak sadece üzgün hissetmek ayırıcı bir tanı değildir.

Üzgün hissetmek ile depresyonda olmanın ayırıcı tanısının konulmasında bu durumun sürekliliği etkili olmaktadır. Yani insanlar genel anlamda günlük yaşamlarında üzgün olabilirler (diğer bir deyişle depresif ruh hali içerisinde olma) ancak bu durumun yoğunluğu ve süresi göz önüne alındığında ve diğer belirtiler eklendiğinde ayırıcı tanı konulabilmektedir.

DSM- 5’e göre tanı kriterleri şu şekilde sıralamaktadır:

  • Uyku süresinin çok fazla ya da çok az olması,
  • Kilo kaybı ya da yeme isteğinin azalması,
  • Enerji kaybı yaşanması,
  • Kendini değersiz hissetme ya da sürekli bir suçluluk hali olduğu düşüncesine sahip olma,
  • Odaklanmada güçlük, düşünme gecikmesi yaşanması ya da bir olay/durum üzerine karar verirken oldukça güçlük çekilmesi,
  • Sürekli tekrar eden ölüm ya da intihar düşüncelerine sahip olma gibi belirtilerin iki haftalık süreçte neredeyse her gün olacak şekilde karşımıza çıkabilmektedir.

Depresyon İle İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Depresyon çocuklarda meydana gelebilir mi?

Çeşitli durumlar ile birlikte meydana gelebilmektedir.

Hayatında bir kere depresyon tanısı konulan biri tekrar depresyona girebilir mi?

Depresyon, sürekli yenileyebilen bir rahatsızlıktır. Yani tekrar etmesi oldukça muhtemeldir. Mevsimsel depresyon, kronik depresyon gibi türler göz önüne alındığında yineleyici etkenlerin olduğu söylenebilmektedir.

Depresyondaki kişiler intihara meyilli olabilir mi?

Depresyon gibi duygu durum bozukluğu içerisinde olan kişilerde ölüm ve intihar düşüncelerine rastlamak oldukça mümkündür. Bu gibi durumlarda olan kişilerin en yakın sağlık kuruluşlarına bildirilmesi oldukça önemlidir.

Depresyonda psikoterapi yöntemi ile iyileşme sağlanabilir mi?

Psikoterapi yöntemleri içerisinde olan özellikle BDT(bilişsel davranışçı terapi) özellikle bu konu üzerinde çalışma sağlaması ile bilinen bir yöntemdir. Bu sebepten psikoterapi yöntemi bu konuda oldukça yarar sağlamaktadır.

Depresyon ilaç tedavisi gerektirir mi?

Bir kişinin depresyon konusunda ilaç kullanımına psikiyatristler belirlemektedir. Psikologlar psikiyatristlere yönlendirme yapabilir ya da psikiyatristler psikologlara yönlendirme yapabilir. Yani psikiyatristlerden alacağınız destek ile psikologlardan alacağınız desteğin eş zamanlı olması sizlerin sağlığı konusunda daha etkili olacaktır.

 

Simay Okşan Oral
Uzman Psikolog

Hemen Ara